• 0

Odlarlycka

kollektion3

img_7035

img_7034

img_7030

img_7024

Odlarlycka är ett av mina egna projek där jag utvecklar och säljer hållbara produkter för att främja en lyckad odling. Jag har själv ett stort intresse för trädgård och växter, något jag hoppas kunna förmedla vidare och väcka lusten hos andra till att odla själv. Att få ett frö  till att växa så att det börjar ge frukt är en oerhörd tillfredställelse, en kraft som utvecklas från något så litet och som kan nå oanade proportioner, är otroligt fascinerande.


 

img_6598

Mitt intresse för trädgård har inte alltid funnits där. Innan vi flyttade till vårt radhus var jag helt ointresserad av odling och växter. Jag tyckte gräsklippning var tråkigt och trädgård totalt ointressant, för min del kunde vi lita gärna ha asfalterat gräsmattan, men mannen som bott i radhuset innan oss var ledsen att han inte orkat med att sköta trädgården de senaste åren. Han berättade att det fanns en del under ytan – det var nog här det första intresset  väcktes. Vi flyttade in hösten 2011 och under vintern blev nyfikenheten större. På julafton hade vi till och med blommande rosbuskar utanför vardagsrumsfönstret.

När våren började titta fram och snön var på väg att smälta upptäckte vi alla dessa rabatter som började visa livstecken. Jag började fota minsta lilla knopp som tittade upp och blev mer och mer fascinerad över dessa små liv som legat i dvala under hela den långa vintern. När snön nästan försvunnit i trädgården var hela gräsmattan full av gul vintergäck. Den gula vårmattan ersattes av ett blått hav av rysk blåstjärna, vårstjärnor, krokus, snödroppar, porslinshyacint, luktviol och en mängd andra vårblommor, och det var nog vid denna tidpunkten som vi började förstå att vår trädgård var något alldeles särskilt. Under sommaren fortsatte jag fota blommorna som visade sig och kunde pricka in dem på trädgårdskartan. Vi fick höra från vår närmsta granne att de som bott i våra hus (vårt och närmsta grannen) från början, 1958 och framåt, hade tävlat om att ha den finaste trädgården i vårt radhusområde. Det sades att de kunde vara bittra fiender och sabotera för varandra för att själva lyckas med blommorna.

Det blev inte många lata dagar i solstolen, men en massa dagar med grävande i rabatter, fotografering, odlingsförsök och besök på många av Stockholms härliga handelsträdgårdar. Vi hann även med att anlägga en liten örtagård på grannens trädgård (med deras tillåtelse såklart) tillsammans med en härlig frukostkrok, smultronland och potatisodling. Som om inte detta var nog fick jag några sticklingar av en lärare till mig som hade fått höra om min nyvunna odlarlycka. Sticklingarna visade sig bli tre olika sorters chili, tomater och basilika, och det var här mina tankar om odlarlycka föddes. Chiliplantorna växte sig större och större och snart var de fulla av brännheta frukter. Jag insåg att vårt eget chilibehov snabbt täcktes och att det skulle vara roligt att försöka få andra att upptäcka vilken glädje och lycka man känner när de första små fröna börjar visa sina livstecken. Efter den första sommaren hade jag hittat namnet på mer än 80 olika sorters blommor som huserade i vår 200 kvadratmeter lilla eller stora trädgård, något som för mig känns helt otroligt!

Jag hoppas kunna förmedla ett trädgårdsintresse och väcka lusten hos andra till att odla själv. Att få ett frö till att växa så att det börjar ge frukt är en oerhörd tillfredställelse, en kraft som utvecklas från något så litet och som kan nå oanade proportioner, är otroligt fascinerande.

img_5448

Så från att ha upptäckt trädgårdslivet, till att grotta in mig i oändliga trädgårdsböcker, perenner, ympning, sticklingar och odlingszoner, är verkligen en resa som jag hoppas att fler ska få uppleva. Naturen är en så stor och viktig del av vår värld, så den är väl värd att ta bra hand om.


Är du intresserad av produkterna? Kika in och beställ i min webshop.

logo

Håll dig uppdaterad med vad som händer med Odlarlycka genom att gilla sidan på Facebook:

Close Cart